Bij de geschiedenis van de Kempische Muziek en Dans moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het volksorkest en de volksdansgroep.

Het volksorkest is rond 1979 ontstaan uit de volksmuziekgroep Ut Muziek die onder leiding stond van Harrie Franken. Door toenemende belangstelling en populariteit groeide het aantal muzikanten. Na aanvankelijk spelen in de Weebosch, week men uit naar Het Nekkermenneke in Bladel. Speelplezier stond bij de muziekgroep voorop. Men speelde voornamelijk streekmuziek en nodige het publiek uit om mee te spelen of te dansen. Publicaties in het Eindhovens Dagblad deden de populariteit toenemen. Het dagblad noemde de naam "volksorkest", wat spoedig door anderen werd overgenomen. De muzikanten vonden "volksorkest" een groot woord; het doel was meer om volksmuziek bekendheid te geven en er speelplezier aan te ontlenen.

De volksdansgroep ontstond rond 1980. Liefst onder begeleiding van "levende" muziek, danste men in 't Loo te Bergeijk lokale en enkele buitenlandse dansen. Veel muzikale ondersteuning kwam van Ut Muziek.

Vanaf 1983 werd er meer en meer samengewerkt tussen de muzikanten van het inmiddels ontstane Kempisch Volksorkest en de Kempische Volksdansers.

In 1985 werd er een stichting in het leven geroepen waarin de samenwerking tussen de twee groepen en is geregeld. Vanaf 1985 is samen spelen en dansen min of meer een gewoonte geworden. Ze spelen en dansen in D'n Bels in Casteren. In 1989 wordt de samenwerking definitief met de overdracht van de financiƫn van beide groepen naar de stichting.

Hier treft u een gedocumenteerd verslag aan van de eerste tien jaren van het volksorkest en de dansers. Harrie Franken heeft dat verslag indertijd samengesteld. Het document is 15 Mb groot. Dat kan betekenen dat de laadtijd relatief lang is.