De Doedelzak

De doedelzak is een bijzonder oude vorm van blaasinstrument.doedelzak

De doedelzak is een rietinstrument waarbij het riet indirect bespeeld wordt via een luchtkamer en dus niet met de lippen of tong aangeraakt wordt. Doedelzakken zijn eigenlijk eerder een familie van muziekinstrumenten dan een enkel instrument. Zowel enkele als dubbele rieten worden toegepast.

Vermoed wordt dat het instrument ca. 2000 v.Chr. is ontstaan in de regioIndia Pakistan en Iran en vervolgens door de tochten van Alexander de Grotenaar het westen is gebracht. Doedelzakken kwamen al voor in het oude Egypte en Turkije en hebben zich in de Romeinse tijd over geheel Europaverspreid. In Duitsland, Schotland, Ierland, Galicië en Asturië (Spanje) enServië en Albanië zijn ze in de loop der eeuwen een onderdeel van de cultuur geworden.

In de oervorm van het instrument worden één of meerdere pijpen, meestal met een enkelriet in de mond gestoken en vormt de mondholte de luchtkamer. Er wordt dan vaak circulaire ademhaling toegepast; de keel wordt gesloten en de druk in de wangen houdt de trilling in de rieten op gang (instrumentalisten in de hedendaagse gecomponeerde muziek en in de jazzgebruiken af en toe deze blaastechniek.)

Bron: Wikipedia / http://nl.wikipedia.org/wiki/Doedelzak (vrijgegeven onder CC-BY-SA en/of GFDL)